Η ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε σήμερα (ΦΩΤΟ)

στην

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ο Αγώνας για τη Λευτεριά του Γένους από την τυραννία των Τούρκων – Πότε και πως καθιερώθηκε

 

Ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα τους προγόνους του, που άρχισαν την Επανάσταση το 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι στην πατρίδα μας. Παράλληλα τιμά την Ορθόδοξη πίστη του, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού. Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και Εθνική εορτή.

Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διπλός εορτασμός της, την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου.

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική γιορτή. Η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η 25η Μαρτίου είναι όμως και επέτειος Εθνική, αφού η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Η γαλανόλευκη σημαία έχει τη τιμητική της. Σε όλα τα σημεία της γης, οι Έλληνες παρευλάνουν στις λεωφόρους του κόσμου, ενώ οι ορθόδοξες εκκλησίες χτυπούν χαρμόσυνα τις καμπάνες.

 

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ετυμολογικά η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη “ευάγγελος”, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος).

Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος της είπε πως πρόκειται να κυοφορήσει τον Ιησού, τον Γιο του Θεού.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Θεός έδωσε στην Παναγία τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της, δίνοντας της την χαρά της συνδημιουργίας.

Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο πώς θα γινόταν να κυοφορήσει παιδί δεδομένου ότι δεν είχε σωματική επαφή με κάποιον άνδρα μιας και ήταν ακόμα αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξήγησε στη Μαρία ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Για αυτό και το παιδί αυτό θα είναι ο Υιός του Θεού.

Έτσι η Παναγία δέχτηκε το Θεϊκό πρόσταγμα και ο Γαβριήλ αποχώρησε έχοντας εκπληρώσει το έργο του.

 

Ο Αγώνας για τη Λευτεριά του Γένους από την τυραννία των Τούρκων

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών, με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας κι όπως και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της Επανάστασης.

Η Επανάσταση, σε διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη. Επειδή όμως ο Ιερός Λόχος του υπασπιστή του Τσάρου δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας την αποστολή του, αποφασίστηκε να ληφθούν δραστικά μέτρα από τους Έλληνες οπλαρχηγούς και συγκεκριμένα στον Μωριά.

Μεγάλα ονόματα του Αγώνα, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας κ.ά. κατέφυγαν στην Μάνη (τη μοναδική περιοχή που δεν υποδουλώθηκε ποτέ στον Σουλτάνο καθόλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας), με σκοπό να οργανώσουν αρτιότερα τον Ξεσηκωμό του Γένους.

Ως αποτέλεσμα ήταν ο προπομπός της Επανάστασης να είναι η 17η Μαρτίου 1821 στην πρωτεύουσα της Μάνης, την Αρεόπολη. Εκεί όλοι οι Ήρωες ύψωσαν τα λάβαρα της Επανάστασης και ορκίστηκαν “Νίκη Ή Θάνατος” και όχι “Ελευθερία Ή Θάνατος”, διότι όπως γράφεται παραπάνω η Μάνη ήταν ανέκαθεν ελεύθερη. Μάλιστα, οι Μανιάτες κήρυξαν τον πόλεμο και όχι την επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ η σημαία της περιοχής χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο λάβαρο του Αγώνα από τους υπόλοιπους Έλληνες.

Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν μόλις έξι μέρες αργότερα (23 Μαρτίου), όταν ο Πέτρος “Πετρόμπεης” Μαυρομιχάλης με τους Μανιάτες και τους καπεταναίους της Πελοποννήσου ελευθέρωσαν την Καλαμάτα.

Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση της Επανάστασης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει και το περίφημο “καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή”, φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον Απελευθερωτικό Αγώνα.

Πότε και πως καθιερώθηκε

Ο εορτασμός της Επανάστασης την 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα της Κυβέρνησης Όθωνος και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (Υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Ο Όθωνας προσπαθούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητά του προσεταιριζόμενος την απήχηση των εκφραστών της Ορθοδοξίας, και ενδεχομένως σε αυτό να οφείλεται η θρησκευτική χροιά του διατάγματος και η καθιέρωση της εορτής.

Ωστόσο, κατά τον πρώτο εορτασμό της επετείου, το 1838, από τους ξένους πρέσβεις και προσωπικό πρεσβειών απουσίασαν από την εορτή μόνο αυτοί της Ρωσσίας και της Αυστρίας με τους υπαλλήλους τους.

Ο πρώτος εορτασμός στην Αθήνα όπου συμμετείχαν ο Βασιλιάς Όθων και η Βασίλισσα Αμαλία, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος λαού, έγινε στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Τελευταία από

Πανε στην Αρχη