Όταν ο Ρήγας Φεραίος συνάντησε τους Motörhead (ΦΩΤΟ&VIDEO)

στην

Ο Αριστοτέλης Ρήγας έβαλε στο… μίξερ “Θούριο”, “Ace Of Spades”, πέτσινα και φουστανέλα

 

Ποιο κοινό σημείο αναφοράς θα μπορούσαν να έχουν οι Motörhead με τον Ρήγα Φεραίο; Κανένα, εκτός αν εξαιρέσουμε τον πρώην ντάμμερ του συγκροτήματος – και νυν των Scorpions – Mikkey Dee (Μιχάλης Κυριάκος Δελάογλου), ο οποίος είναι Έλληνας έχοντας καταγωγή από τη Σάμο και με συγγενείς στον Πειραιά, συγκεκριμένα στη Νίκαια. Γι’ αυτόν τον λόγο ένας άλλος Ρήγας, ο γνωστός κωμικός Αριστοτέλης Ρήγας για την ακρίβεια, μίξαρε τον “Θούριο” με το “Ace Of Spades” και με λίγη φαντασία, αίσθηση του χιούμορ και αυτοσαρκασμό έφερε αυτό το αποτέλεσμα:

Σε στίχους της εμβληματικής μορφής του ’21 Ρήγα Φεραίου και σε μουσική του αείμνηστου Lemmy Kilmister, ο Αριστοτέλης Ρήγας μαζί με τους G-SPOT EXPERIMENT υπερκερνά το τεράστιο χρονικό χάσμα ανάμεσα στον πατριωτικό μας ύμνο (γράφτηκε το 1797 και καλούσε τους Έλληνες για ξεσηκωμό απέναντι στον τούρκικο ζυγό) και στο πιο χαρακτηριστικό – αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι – άσμα του αγγλικού μέταλ συγκροτήματος, που κυκλοφόρησε το 1980.

 

Θούριος – Ρήγας Φεραίος

Πρόκειται για έμμετρο κείμενο με πολλά στοιχεία αφηγηματικότητας, μέσω του οποίου ο Ρήγας αποβλέπει να μεταφέρει και να καταστήσει κατανοητές τις αφηρημένες ιδέες των “Δικαίων του Ανθρώπου” και της “Νομοθετικής Πράξεως”.

Για να τιτλοφορήσει το κείμενο αυτό, επιλέγει το αρχαιοελληνικό “Θούριος”. Δηλαδή ορμητικός, μαινόμενος, πολεμικός, για να προσδιορίσει την ψυχική διάθεση που επιδιώκει. Στην επιλογή του τίτλου του επαναστατικού ύμνου διαφαίνεται η εσωτερική συνάφεια του έργου του, με το ιδεολογικό κλίμα του επαναστατικού κλασικισμού της εποχής του.

 

Ace Of Spades – Motörhead

Κυκλοφόρησε το 1980 ως single, αλλά και στον ομότιτλο δίσκο του σχήματος. Μετά τον θάνατο του Lemmy (28/12/2015), τον Ιανουάριο του 2016 εισήλθε στα βρετανικά τσαρτ, ενώ πούλησε 208,830 ψηφιακά αντίτυπα τον ίδιο μήνα.

Το 2005, το περιοδικό Q magazine το τοποθέτησε στη θέση 27 στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Κιθαριστικά Τραγούδια, ενώ στη λίστα του τηλεοπτικού σταθμού VH1, με τα σπουδαιότερα hard rock τραγούδια όλων των εποχών, βρίσκεται στη 10η θέση. Το 2014, το NME, το κατέταξε 155ο μέσα στα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών. Τέλος, σε ψηφοφορία που έγινε στην ελληνική έκδοση του Metal Hammer, το κομμάτι κατατάχθηκε στην 9η θέση, ανάμεσα στα 200 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*