Η ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η προδοσία στα Ίμια και η “θυσία” των Βλαχάκου, Καραθανάση και Γιαλοψού (ΦΩΤΟ&VIDEO)

στην

Διαβάστε όλο το χρονικό της κρίσης που οδήγησε στην καταραμένη 31η Ιανουαρίου 1996 – Ποιός ήταν ο Πειραιώτης – Μανιάτης Ήρωας Παναγιώτης Βλαχάκος – Το “ευχαριστούμε τους Αμερικάνους” του Σημίτη

 

Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Κώστα Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

 Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά της με τη γείτονα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία θέτει τα θέματα του εναερίου χώρου (αναγνωρίζει 6 και όχι 10 μίλια), του FIR Αθηνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και με την κρίση των Ιμίων το καθεστώς κάποιων βραχονησίδων (η θεωρία περί δήθεν “Γκρίζων Ζωνών”).
Τα Ίμια είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλημνος.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

Από τη νύχτα που οι Τούρκοι, μεθοδευμένα και έχοντας απέναντί τους μια πολιτικά και εθνικά άτολμη Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, εγκαινίασαν την τακτική των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο.

Η εικόνα του τότε Πρωθυπουργού να ευχαριστεί τους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής και οι αποκαλύψεις για τη στάση του τότε Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος φέρεται ότι είχε διαβεβαιώσει τον ειδικό μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι “την ελληνική σημαία από τα Ίμια θα την πάρει ο αέρας”, στοίχειωσαν την εξωτερική πολιτική και τραυμάτισαν το εθνικό γόητρο.

 

Το τουρκικό πλοίο “Φιγκέν Ακάτ” στα Ίμια

Το 1995 τελειώνει, η Ελλάδα περνά μία πολιτική κρίση και αυτή δεν έχει να κάνει με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά με το ίδιο το κυβερνών κόμμα που βλέπει τον πρόεδρό του και Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Ανδρέα Παπανδρέου, να είναι βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο “Ωνάσειο”.

Όλα ξεκίνησαν στις 25 Δεκεμβρίου του 1995, όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο “Φιγκέν Ακάτ” προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην ανατολική Ίμια, εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ο πλοίαρχός του αρνήθηκε βοήθεια από το Ελληνικό Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή! Τα επεισόδια συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες, με Τούρκους δημοσιογράφους της “Χουριέτ” να μεταβαίνουν στα Ίμια, να κατεβάζουν την ελληνική σημαία και να προβάλλουν την πράξη τους στο κανάλι της εφημερίδας τους.

Η αποκορύφωση των εξελίξεων ήταν τα όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, όταν το ελληνικό ελικόπτερο που εντόπισε τους Τούρκους κομμάντο στα Ίμια έπεσε (το έριξαν οι Τούρκοι υποστηρίζεται) και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Η πιο σκοτεινή περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

Η περίοδος εκείνη αποτυπώνει την κορύφωση των αλλαγών στον γεωπολιτικό χάρτη της γειτονιάς μας, την ώρα που τα πρώτα μαύρα σύννεφα στις σύγχρονες σχέσεις της Ελλάδας και Τουρκίας είχαν ήδη εμφανιστεί. Τότε αντιλαμβανόμαστε πως δεν έχουμε λύσει και όλες τις διαφορές με τους εξ’ ανατολάς γείτονες.

Τα Ίμια ή Λίμνια είναι δύο μικρά ακατοίκητα ελληνικά νησιά, που χαρακτηρίζονται και ως βραχονησίδες, ανατολικά της Καλύμνου στα Δωδεκάνησα. Εκεί λοιπόν ο Τούρκος καπετάνιος θεώρησε πως βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια αρνούμενος βοήθεια. Μετά από 3 ημέρες διπλωματικού πόκερ και με τους Τούρκους να ξεδιπλώνουν τις προθέσεις τους, το τουρκικό πλοίο αποκολλάται από το σημείο από δύο ελληνικά ρυμουλκά τα οποία και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της γείτονος.

Το διπλωματικό παιχνίδι έχει αρχίσει και όχι μόνο γίνεται πιο ζεστό, αλλά πλέον οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ευθέως πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι Τούρκοι μεταξύ της πλειάδας των ενημερώσεων των δύο χωρών, σε μία από αυτές παραδέχονται επισήμως πως “υπάρχει θέμα” με τα “Καρντάκ”, όπως λένε τα Ίμια οι ίδιοι. Θέμα το οποίο ακόμη και οι ίδιοι ανακαλύπτουν μετά από 50 χρόνια!

50 χρόνια έκαναν να “αναθεωρήσουν” την συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και την συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Στο Παρίσι, η Ιταλία από το στρατόπεδο των ηττημένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραχωρεί το σύνολο των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Στην συνθήκη απαριθμούνται οι νησίδες ως εξής “Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο ως και τις παρακείμενες νησίδες”. Λαμβάνοντας υπόψιν πως η συνθήκη της Λωζάνης ξεκαθαρίζει πως στην δικαιοδοσία της Ελλάδος είναι όσα νησιά απέχουν από τα μικρασιατικά παράλια άνω των τριών ναυτικών μιλίων, βγάζει κανείς εύκολα το συμπέρασμα έστω και με απλό τρόπο, πού ανήκουν τα Ίμια, που απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από την Αλικαρνασσό.

Όμως του τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου του 1996, μία ημέρα πριν ρυμουλκηθεί το τουρκικό πλοίο, είπε πως άσχετα με το ποιός θα αναλάβει την επιχείρηση αυτή, υπάρχει πρόβλημα με τα Ίμια. Αυτό τελικά βρήκαν τρόπο να το στηρίξουν καθώς στις 29 Δεκεμβρίου η Τουρκία επιδίδει στην Ελλάδα ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

 

Η παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου λόγω προβλημάτων υγείας και το χρίσμα στον Κώστα Σημίτη

Μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών, στις 9 Ιανουαρίου η Ελλάδα απορρίπτει την διακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως όλη αυτήν την περίοδο η χώρα δεν είχε ουσιαστικά Πρωθυπουργό, τον οποίον και αποκτά στις 19 Ιανουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος νοσηλευόταν στο “Ωνάσειο”. Ο νέος Πρωθυπουργός είναι πλέον, μετά τις εκλογές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Κώστας Σημίτης.

Όταν πλέον γίνεται γνωστή αυτή η εδαφική διεκδίκηση της Τουρκίας, ο Δήμαρχος της Καλύμνου – προερχόμενος από το κυβερνών κόμμα εκείνη την εποχή – αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι, στις 26 Ιανουαρίου ο Δημήτρης Διακομιχάλης αποβιβάζεται μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή του νησιού, δύο κατοίκους αλλά και τον ιερέα της Καλύμνου στην μία από τις δύο βραχονησίδες και υψώνει την ελληνική σημαία. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά…!

Η αντίδραση των Τούρκων είχε ως εξής: δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας “Χουριέτ” μεταβαίνουν με ελικόπτερο από την Σμύρνη στην Μεγάλη Ίμια, υποστέλλουν την ελληνική σημαία, υψώνουν την τουρκική και βιντεοσκοπούν την πράξη τους… Το βίντεο προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι της “Χουριέτ” και από εκεί σε όλα τα διεθνή δίκτυα κάνοντας την Ελλάδα ρεζίλι παγκοσμίως!

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδος και Τουρκίας

Τότε είναι που κυριολεκτικά “άναψαν τα αίματα”. Σε στρατιωτικούς όρους, η σημαία δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτη και έτσι το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού “Αντωνίου” κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει πάλι την ελληνική. Το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία μπορεί να είχε διαμηνύσει στον Στρατό (Αρχηγός ΓΕΕΘΑ την περίοδο εκείνη ήταν ο Ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης) να αποφευχθεί τυχόν ένταση, όμως την εποχή εκείνη πραγματικά είδαμε ένα ρεσιτάλ ασυνεννοησίας πολιτικών και στρατιωτικών. Οι στρατιωτικοί επηρεασμένοι από τις μνήμες του 1987 με το επεισόδιο του “Χόρα-Σισμίκ” θέλησαν να “σπάσουν τον τσαμπουκά” της Τουρκίας, ξανά όπως και τότε. Όμως η πολιτική ηγεσία (σ.σ. Κώστας Σημίτης) είχε τελείως διαφορετική άποψη…

 

Από το τραγικό τέλος με τρεις νεκρούς, μέχρι το “ευχαριστούμε τους Αμερικάνους” του Κώστα Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης, ερχόταν αντιμέτωπος με μία κρίση μόλις λίγες ημέρες αφότου έγινε Πρωθυπουργός. Ωστόσο δεν είχε την ίδια σχέση, με αυτή που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου με της δυνάμεις του Στρατού και της Ε.Υ.Π. . Όπως έχει ειπωθεί, είχε γίνει πρόταση στον Σημίτη να αποφασίζει πλέον από το Πεντάγωνο και όχι από την Βουλή, πράγμα που απέρριψε ο Πρωθυπουργός.

Οι αξιωματικοί αυτοί είχαν μάθει να λειτουργούν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος λάτρευε τις συσκέψεις με στρατιωτικούς, τις υπηρεσίες από κλειστές πηγές και τη διαχείριση κρίσεων, όπως εκείνη του Μαρτίου του 1987. Ο Σημίτης τους θεωρούσε όμως “ανδρεϊκούς”, ξένους στη δική του κουλτούρα και ύποπτους για το στήσιμο παγίδων τις κρίσιμες εκείνες ώρες.

Στις 29 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος από την Βουλή και κατά την διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία πως η χώρα μας θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. Την ίδια ώρα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τανσού Τσιλέρ, Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου.

Κώστας Σημίτης – Μπιλλ Κλίντον

Τανσού Τσιλέρ – Μπιλλ Κλίντον

Από την στιγμή που οι δύο χώρες είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) το ζήτημα πήρε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις διμερείς αψιμαχίες. Με το θέμα να φτάνει μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενημερώνεται και ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπιλλ Κλίντον από την Τουρκάλα Πρωθυπουργό. Όπως και ο ίδιος είπε προσπαθώντας να καταλάβει το τί ακριβώς γινόταν, “Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν πόλεμο, επειδή δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι Έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα”…!

Τουρκικά αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν πλεύσει στην περιοχή έτοιμα για την σύγκρουση. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία “Ναυαρίνο” και “Θεμιστοκλής”. Η Ελλάδα κάνει πρόταση να φύγουν οι Έλληνες κομάντος να παραμείνει η ελληνική σημαία, μία πρόταση που δεν έγινε δεκτή καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ονούν Οϊμέν, υποστήριξε πως υπάρχουν πολλά ακόμη νησιά στο Αιγαίο με ακαθόριστο νομικό καθεστώς!

Όλα τελικώς κρίθηκαν την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου. Πλέον, παίζοντας με τις ώρες και όχι με τις ημέρες, με τον καιρό να είναι πολύ κακός, πολεμικά πλοία να υπάρχουν παντού, αλλά και κομάντος έτοιμους να δώσουν και την ζωή τους, συγκαλείται στα μεσάνυχτα σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ λίγη ώρα μετά φτάνουν οι πληροφορίες στο ΓΕΕΘΑ πως και Τούρκοι κομάντος έχουν καταλάβει την μικρή Ίμια.

Η ημέρα αυτή δεν ήταν μόνο η τελευταία του Ιανουαρίου, αλλά και η τελευταία για τρία παλληκάρια. Ένα ελικόπτερο απονηώνεται από την φρεγάτα “Ναυαρίνο” προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάληψη της Μικρής Ίμιας. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου τελικά αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομμάντο με τη σημαία τους, και ακολουθώντας τις εντολές, επιστρέφει στην βάση του. Για εκεί ξεκίνησε τουλάχιστον. Λίγα λεπτά μετά το σήμα χάνεται, και μαζί και οι ζωές των επιβαινόντων. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά τα τρία μέλη του πληρώματος, ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Οι Αμερικανοί δια του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επιβάλλουν και στις δύο πλευρές την θέληση τους. “No ships, no troops, no flags” διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το “status quo ante”. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.

Ωστόσο η ελληνική κοινή γνώμη δεν έμεινε στο γεγονός αυτό κάθε αυτό, αλλά στον θάνατο των τριών Ελλήνων Ηρώων. Με την επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους να είναι πως το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας, λίγοι είναι αυτοί που πείστηκαν. Ωστόσο και όσοι έχουν διαφορετική άποψη, δεν έχουν αποδείξεις. Πολύς κόσμος, αλλά και άτομα που προσπάθησαν να βγάλουν άκρη από την υπόθεση, υποστήριξαν πως το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τους Τούρκους κομάντος, αλλά το γεγονός αποκρύφτηκε προκειμένου να μην γενικευτεί η κρίση (στην λήξη της οποίας είχε συμβάλει και η ηγεσία των Η.Π.Α.), και καταλήξουμε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Τελικά το θερμό αυτό επεισόδιο δεν έφερε κάποια ουσιαστική αλλαγή στο νομικό καθεστώς των νησιών, ούτε και δικαίωσε τις τουρκικές διεκδικήσεις. Όμως η Τουρκία μπόρεσε μετά από εκείνες τις ημέρες να αναπτύξει και την θεωρία των “γκρίζων ζωνών” στην οποία αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε πολλά ελληνικά νησιά.

 

Ποιός ήταν ο Αντιναύαρχος Π.Ν. Παναγιώτης Βλαχάκος

Γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου 1964 στον Πειραιά και με καταγωγή από τα Πέρα Δημαρίστικα της Μάνης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος εισήχθη το 1982 στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αποφοίτησε το 1986 με τον βαθμό του Σημαιοφόρου. Τον Ιανουάριο του 1996 – την περίοδο δηλαδή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα στα Ίμια – έφερε το βαθμό του Υποπλοίαρχου, όντας χειριστής ελικοπτέρου.

Στις 31 Ιανουαρίου 1996, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, μετέβη ως συγκυβερνήτης στην περιοχή των βραχονησίδων με ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 από την φρεγάτα “Ναυαρίνο”, μαζί με τον ομοιόβαθμό του και κυβερνήτη του ελικοπτέρου, Χριστόδουλο Καραθανάση και τον χειριστή συσκευών, Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την κατάληψη της Μικρής Ίμιας από Τούρκους στρατιώτες.

Μετά την αναγνώριση και ενώ το ελικόπτερο ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη βάση του, κατέπεσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τόσο ο συγκυβερνήτης Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, όσο και οι έτεροι επιβαίνοντες.

Μετά την ανάσυρση των σορών, διενεργήθηκε νεκροψία που κατέληξε στο πόρισμα πως ο θάνατος του Υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ήταν ακαριαίος και επήλθε από κακώσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στη θάλασσα. Παράλληλα, τονίσθηκε πως στις σορούς των τριών Αξιωματικών δεν βρέθηκαν κακώσεις από έκρηξη, από ωστικό κύμα, ή από φλόγα, ενώ δεν βρέθηκαν ίχνη από βολίδες πυροβόλου όπλου…

Η κηδεία του Μανιάτη Υποπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκε την 9η Φεβρουαρίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στον Πειραιά παρουσία πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Κουρής, ο Χρήστος Σαρτζετάκης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενώ η σορός του ετάφη στο Νεκροταφείο Αναστάσεως.

Τον Φεβρουάριο του 1996, με απόφαση του Γ.Ε.Ν., προήχθη μετά θάνατον στο βαθμό του Αντιπλοιάρχου. Παράλληλα, στήθηκαν προτομές προς τιμήν του τόσο στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά, όσο και στην πρωτεύουσα της Δημοτικής Κοινότητας του χωριού του, την Λάγια. Επιπλέον, η λεωφόρος που βγαίνει κάθετα στην Ακτή Κονδύλη στο λιμάνι του Πειραιά και είναι ανάμεσα σε Αιτωλικού και Λακωνίας, μετονομάστηκε από Αρτεμισίου σε Αντιπλοιάρχου Π.Ν. Παναγιώτη Βλαχάκου. Πριν από ένα χρόνο περίπου το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του απένειμε τον βαθμό του Αντιναυάρχου.

Η οδός Βλαχάκου στον Πειραιά. Ξεκινάει από τα Μανιάτικα και καταλήγει στο λιμάνι.

Το άγαλμά του στην πλατεία Τερψιθέας

Η προτομή του στην Μάνη

Ο άδικος χαμός των τριών ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού προκάλεσε θρήνο και οδυρμό σε ολόκληρη τη χώρα και η απώλεια του Βλαχάκου βύθισε στο βαρύ πένθος όλον τον Πειραιά και τη Μάνη, με την 31η Ιανουαρίου του 1996 να “σημαδεύει” δια παντός τις δύο αυτές περιοχές.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Τελευταία από

Πανε στην Αρχη