Η ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στην Αθήνα μετά τις γιορτές οι θεσμοί

στην

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, η επιστολή Τσακαλώτου και ο κόφτης

Μετά από ένα δεκαήμερο «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τις παροχές Τσίπρα όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ευοδωθούν ύστερα από τις γιορτές αλλά με τους αναγκαίους συμβιβασμούς.

Μετά τις γιορτές έρχεται η δύσκολη συνέχεια της δεύτερης αξιολόγησης με την ελληνική πλευρά να συνεχίζει να αναζητά πολιτική λύση στα πιο δύσκολα από τα θέματα.

Η Γερμανία έχει στείλει ηδη το μήνυμά της ότι υπάρχει μόνο η τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση. Επίσης επανέφερε στο προσκήνιο το ΔΝΤ το οποίο επιμένει να απαιτεί τη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι απαιτήσεις για περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που επαναλαμβάνει κάθε φορά ο Πολ Τόμσεν, θα τεθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, έχοντας για άλλη μια φορά την γερμανική υποστήριξη.

Κόφτης στις συντάξεις;

Δυσάρεστες εκπλήξεις φαίνεται ότι κρύβει η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστες. Όχι μόνο επιστρέφει ο «κόφτης», αλλά αφορά τις συντάξεις και το έτος 2016, εάν και εφόσον δεν επιβεβαιωθεί ο στόχος του πλεονάσματος.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%), τότε οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Στην επιστολή υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει εκ νέου σε καμιά παροχή χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι θεσμοί.

Όπως, συγκεκριμένα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Τελευταία από

Πανε στην Αρχη